Porta Aperta - Cover

Najčešća pitanja

1. Da li primate apsolutne početnike na kurseve stranih jezika i kad mogu da krenem na kurs?

Da. Apsolutni početnici su dobrodošli. Kursevi počinju svakog ponedjeljka.

2. Kako mogu da znam koji sam nivo da bih odabrao/la pravi kurs?

Svi kandidati prije upisa na kurs rade ulazni test, tzv. placement test, kako bi se odredio jezički nivo a onda se smješaju u odgovarajuću grupu.

3. Koliko dugo traju kursevi?

Standardni grupni kursevi obično traju 10 mjeseci, odnosno cijelu školsku godinu od septembra do maja. Međutim, individualni kursevi i specijalizovani kursevi traju onoliko koliki klijent želi.

4. Šta ako moram da prekinem kurs iz opravdanih razloga?

Svaki započeti mjesec se plaća posebno. Ukoliko ste već započeli časove u nekom mjesecu,uplata za taj mjesec se ne može refundirati.

5. Da li možete držati kurseve u prostorijama kompanija?

Da. Porta Aperta može da dizajnira kurs u skladu sa potrebama vaše kompanije/organizacije i da organizuje časove u vašim prostorijama.

6. Šta mi je potrebno za upis na strani univerzitet?

Svaki univerzitet ima svoja pravila. Neki imaju prijemne ispite i intervjue, drugi nemaju. Međutim, ono što je u navjećem broju slučajeva zajedničko, jeste da se uz aplikaciju dostavi dokaz o prethodnom nivou obrazovanja (npr. diploma srednje škole ili diploma osnovnih studija, ako upisujete master program) i međunarodni sertifikat iz engleskog jezika, odnosno drugog jezika na kome ćete studirati. Neki univerziteti će tražiti i transkript ocjena iz srednje škole iz predmeta koji su bitni za studije. Ukoliko vaša aplikacija bude uspješna, slijedi uplata školarine, aplikacija za studentski dom i vizu.

7. Da li mogu da nastavim studije u drugoj državi ako sam započeo/la u Crnoj Gori?

To je moguće ukoliko je vaš univerzitet dio Erazmus programa. Ukoliko nije, univerzitet će procijeniti da li može da vas primi na studije i pod kojim uslovima.

8. Kada se vrši upis na strane unverzitete?

Većina univerziteta počinje akademsku godinu u oktobru a upis je najčešće otvoren dva puta u periodu od februara do juna. Neki univerziteti imaju fleksibilan upis i fleksibilno studiranje pa je moguće upisati se bilo kada u toku godine.

9. Koliko koštaju studije u inostranstvu?

Jedna godina osnovnih studija (Bachelor) kreće se u prosjeku oko 3000-3500 eura. Master studije i MBA programi se kreću oko 8500-10.000 eura godišnje. Cijena zavisi i od prestiža i rangiranja univerziteta na evropskoj/svjetskoj rang listi ali u principu je niža u zemljama Istočne Evrope.

10. Koliko košta smještaj u studentskom domu ili stanu?

Soba u studentskom domu je obično 2- ili 3-krevetna sa zajedničkim kupatilom i košta od 120-350 eura, zavisno od zemlje. Studentski stanovi se obično kreću od 350-550 eura mjesečno.

11. Želim da studiram u inostranstvu, ali ne znam dovoljno jezik. Da li mogu da se upišem?

Da. Mnogi univerziteti nude tzv. pripremnu godinu (foundation year) kada kandidati intenzivnos uče jezik i eventualno druge predmete koji su im od vitalne važnosti za studije.

12. Šta mi je potrebno za studentsku vizu?

Pored standardne dokumentacije, potreban je dokaz o upisu na fakultet, dokaz o posjedovanju finansijskih sredstava za školarinu i život i dokaz o smještaju. Neke ambasade zahtijevaju i da se unaprijed otvori žiro račun u toj zemlji te da novac potreban za prvu godinu „odleži“ minium 3 nedjelje prije dobijanja vize.

13. Da li mi je potrebna viza za studije u Evropskoj uniji s obzirom da su Crnoj Gori ukinute vize za ulaz u EU države?

Da. Potrebna je Šengen studentska viza kao i boravišna dozvola. Kada dobijete studentsku vizu i uđete u EU zemlju, aplicirate za boravišnu dozvolu kod lokalne policije. Studentska Šengen viza je crnogorskim državljanima od skoro potrebna čak i za zemlje bivše Jugoslavije kao što su Hrvatska i Slovenija.

14. Koliko košta stranica prevoda sa crnogorskog na strani jezik i obratno?

Standardna strana sadrži 1800 karaktera i ona košta 13 odnosno 15 eura. Međutim, cijena može da varira u zavisnosti od kompleksnosti teksta, potrebe za dodatnim formatiranjem i grafičkom obradom i urgentnosti prevoda.

15. Koliko košta prevod dokumenta sa pečatom sudskog tumača?

To zavisi od jezika na koji/sa kojeg se prevodi, kompleksnosti i dužine dokumenta, međutim, cijena standardnog dokumenta od 1 do 2 strane bez posebnih zahtjeva iznosi 20 eura po dokumentu. Ukoliko dokument ima više od 2 strane, svaka naredna strana se naplaćuje 20 eura.